Barblina Mohr Schnyder, Outdoor Ticket
2023.01.30

Kulturförmedlare med fokus på naturen, dåtid och nutid

Lappländska upplevelser för alla sinnen

I norrländska Sorsele driver guiderna och mångsysslarna Barblina Mohr Schnyder och Matthias Schnyder företaget Outdoor Ticket. Tack vare en bred palett med utbildningar, erfarenheter och intressen kan de erbjuda professionella, välorganiserade och säkra guidade turer i Lappland. Här får varje besökare en unik upplevelse, med många stora och ännu fler små fantastiska upplevelser i naturen. De startade sin verksamhet 2008 och en av deras huvudnummer är upplevelser tillsammans med gårdens Huskyhundar:

– Under vintertid kör vi veckoturer med hundspann och deltar på olika kulturdagar, och under sommaren hyr vi ut stugor. Matthias jobbar som flugfiskeguide och jag har riktat in mig mer på natur- och kulturguidningar. Jag har bland annat en veckotur som heter Lapplands kök tillsammans med Ingrid Pilto som är en profil inom sapmi slowfood. Det är en blandning av norrländsk matkultur och vandring med berättelser från Ammarnäs. Det handlar både om områdets samiska historia och när nybyggarna kom. Som naturguide följer jag med gästerna ut och tillsammans upptäcker vi Norrland. Vi har många gäster som kommer från utlandet och jag ser mig lite som en kulturförmedlare med fokus på naturen, områdets historia, dåtid, nutid – och att vi alla är gästerna i naturen och inte äger den, säger Barblina.

Barblina Mohr Schnyder är Certiferad naturguide och driver företaget Outdoor Ticket i norrländska Sorsele.

Barblina Mohr Schnyder arrangerar Lapplands kök tillsammans med matprofilen Ingrid Pilto.

Hållbarheten genomsyrar allt, varje dag

Företaget har en stark miljöprofil och är en del av Västerbotten Experience – en hållbarhetsmärkning som innebär att både natur- och kulturarv värnas på bästa sätt. Hållbarhets- och miljöarbetet är en viktig del av deras vardag och det arbete de lagt ner har de nytta av varje dag:

– Det är viktigt för oss att kunna visa att vi värnar om våra djur och den natur- och kulturmiljö vi befinner oss i. Hållbarhetsarbetet är också viktigt gentemot våra samarbetspartner, tillsammans vill vi låta Lapplands kulturarv leva vidare. Vi har nära personlig kontakt med våra samarbetspartners och vi känner och respekterar varandra. Hållbarhetsarbetet påverkar oss också praktiskt. När vi köper material till vårt företag letar vi efter bra, hållbara material. Nya maskiner ska vara energieffektiva och vi minskar vår energiförbrukning så mycket som möjligt, och använder nya och energisnåla ljuskällor. Maten vi köper är producerad regionalt och vi försöker alltid hålla oss till ekologiska råvaror som är i säsong. Vi använder också miljövänliga rengöringsmedel för rengöring och minimerar mängden så mycket som möjligt. För hundarna innebär det till exempel att vi kan visa att de är väl omhändertagna, får bra foder och är vaccinerade som de ska, berättar Barblina.

Certifieringen är en kvalitetsstämpel för mina gäster

Certifieringen Utbildning och fortbildning är viktiga för dem. Det gäller att hålla kunskaperna färska och aldrig sluta utvecklas. De går regelbundet på olika utbildningar och fortbildningskurser, till exempel Nols Wilderness Medicine – en tre dagar lång första hjälpen-utbildning för vildmarksguider. De är båda uppvuxna i Schweiz och har alltid tillbringat mycket tid i naturen. Matthias är utbildad skogsvaktare, vildmarksguide och naturupplevelsemanager. Barblina är numera Certifierad naturguide:

– Certifieringen var ett bra tillfälle att gå igenom alla mina rutiner, tänka om och justera vissa delar. Att certifiera sig är också en bekräftelse för gästerna att guiden är engagerad och att gästerna får det de förväntar sig. Mina bästa tips till dig som ska göra din uppguidning är att guida med alla fem sinnena, och baka inte in för mycket i din uppguidning. Tiden går fort och du hinner kanske inte berätta allt du ville berätta. Det är också bra att läsa in sig ordentligt på platsen där din guidning sker så att du känner dig trygg och bekväm när det väl är dags, tipsar Barblina.

Många av deras kunder är internationella, och kommer under både sommar och vinter. För Barblina är det extra roligt att hon får kombinera några av hennes största intressen i sitt jobb som guide:

– Jag är intresserad av att förmedla både naturen och kulturhistorien här i Lappland. I mitt jobb ingår att skapa nya guidade turer och skapa samarbeten med olika personer. Det blir många roliga och spännande möten med både lokalbefolkningen och våra besökare, berättar Barblina.