Hampus Södergren, Hanö Dyk & Ribcharter
2023.01.19

Skärgårdsguiden som vill engagera

Naturguiden Hampus drivs av sin äventyrslusta och viljan att få besökarna att se alla värden i naturen

Naturguidning ska förmedla kunskap, men också skapa nyfikenhet och engagemang. Hampus Södergren är Certifierad Naturguide och driver företaget Hanö Dyk & Ribcharter i Sölvesborg, Blekinge. Det bästa med jobbet som naturguide är när Hampus får ge sina kunder känslan av att upptäcka något nytt i naturen, att se fascination i deras ögon:

– Som naturguide har man ett stort ansvar, ett roligt sådant. Du får förtroendet att utforma människors upplevelser. Du kanske ger dem möjlighet att upptäcka en ny plats, eller djurart, som de inte visste fanns så nära deras eget hem. Eller så kan du berätta om något de inte kände till tidigare, som de sedan börjar intressera sig för. Genomför jag en bra guidning så kan jag hjälpa dem att ta till sig ny kunskap och att upptäcka nya intressen som väcker både omtanke och engagemang. Det i sin tur kan leda till att man förändrar vanor och beteende för att de värnar mer om naturen, menar Hampus.

Hanö Dyk & Ribcharter anordnar dykutfärder och båtturer i skärgården utanför Sölvesborg. Hampus utsågs 2021 till Årets nyföretagare i Sölvesborg och kammade samma år hem Tillsammanspriset på Blekinges näringslivsgala Guldeken med motiveringen:

”Det finns de som vill lite mer. Som vågar satsa och ser samverkan som en självklarhet. Ja, hållbarhet också. Som brinner för att fler ska uppleva och se värdet i våra unika miljöer och vatten. Årets pristagare är ung och företaget relativt nytt men agerandet är moget och ansvarsfullt. Som nybliven aktör i ARK56 utvecklar pristagaren sitt erbjudande tillsammans med andra i nätverket samtidigt som företagaren adderat värde genom naturguide-certifiering och sitt engagemang för att rädda torskbeståndet i Östersjön. Fart och fläkt men också kunskap och förändring.”

Hampus har en tydlig ambition att det fartfyllda äventyret också ska ge möjlighet till stillsamma och fantastiska naturupplevelser, dialog och förståelse för naturens villkor:

– Min äventyrliga ådra driver mig, och havet lockar särskilt. Jag kan inte sluta fundera på vad som finns under yta och har bland annat engagerat mig i arbetet med att rädda Östersjöns torskbestånd. Min vision är att kombinera en häftig åktur och magiska naturupplevelser med ett inspirerande och lärorikt guidande. Jag gör det på mitt eget vis. Båten är ett verktyg för att kunna täcka ett stort område på öppet hav. Det är mellan transportsträckorna som vi kan färdas lugnt och stilla med respekt för djur och natur. Då är naturupplevelsen vårt största fokus. Jag brukar skoja om att jag lurar ner folk i en häftig båt och sedan tvingar jag dem att lyssna på när jag berättar om saker jag tycker är intressant. Glädjande nog brukar det vara själva guidningen som uppskattats mest vid slutet av dagen, berättar Hampus.

Certifieringen har inneburit att han har hittat en bra metod att kvalitetssäkra dina guidningar och sin egen guidekompetens.

Hampus Södergren, Hanö Dyk & Ribcharter

Sedan något år tillbaka är Hampus Södergren Certifierad naturguide. Certifieringen har inneburit att han har hittat en bra metod att kvalitetssäkra dina guidningar och sin egen guidekompetens. Varje gång han genomför en guidning lär han sig mer och får nya insikter. Det leder till ständiga förbättringar och han hela tiden utvecklas som guide:

– Certifieringen är en kvalitetsstämpel för både dig som guide och dina aktiviteter. Det är också väldigt värdefullt att komma in i ett yrkesnätverk med aktiva naturguider. Mina bästa tips inför din uppguidning är att fokusera på kriterierna, att hålla tiden och att involvera deltagarna. Och så ska du ta det lugnt och ha kul! Det finns många fantastiska sidor av jobbet som naturguide. Det allra bästa är att man får ge människor det där ögonblicket när de upptäcker något för första gången, och de fascineras av det. Som att guida tolv motorintresserade grabbar när de för första gången får se en Tordmule, och de bli helt uppslukade av att se en fågel som de aldrig sett tidigare. Sådana stunder påminner mig om mina egna första starka naturupplevelser, där mitt eget intresse för djur och natur startade.