Alexander baker, Certifierad naturguide
2023.01.17

Testa din guidning, kom förberedd och håll tiden

Alexander Baker och hans bästa tips inför din uppguidning till Certifierad naturguide

Naturguiden har många viktiga uppgifter. En av de mest centrala är att skapa engagemang och respekt för vårt gemensamma natur- och kulturarv. Om de värdena försvinner, så försvinner också turismen och vårt eget levebröd. Det säger Alexander Baker som är Certifierad naturguide sedan ett par år. Idag arbetar han aktivt som guide i Bergslagen. Han leder också workshops och kurser i guideteknik. En guidning har ju ofta ett bestämt tema, men ofta får Alexander frågor som kräver både omtanke och kunskap att hantera:

– I mitt jobb som naturguide så möts jag ofta av frågor om klimatkrisen och förlust av biologisk mångfald. Jag tycker att vi guider har ett ansvar att bemöta den oron. Vi bör ha förmågan att vägleda besökaren genom bruset av ångestskapande rubriker. Det är viktigt att kunna diskutera frågorna ur ett vetenskapligt perspektiv, att ha en bred bas att stå på och inte minst kunna visa på olika positiva exempel. Prata om vad vi faktiskt kan göra, menar Alexander Baker.

Alexander har flera guideutbildningar i bagaget. Han valde att bli Certifierad naturguide för att få ett kvitto på sin egen förmåga och kompetens som guide:

– I dagens samhälle är vi vana vid att många yrkesgrupper är certifierade eller diplomerade. Ibland är det till och med ett krav. Certifieringen bevisar din kunskap, att du är professionell och att du kan erbjuda dina besökare en kvalitativ upplevelse. De vet att de får vad de betalar för när de bokar en guidning. Dessutom motiverar det mig att hålla en hålla en hög nivå på mina guidningar, att leva upp till de kriterier som en bra guidning ska uppfylla. Certifieringen innebär också att du har ett intyg som du kan visa upp när du blir tillfrågad som guide på till exempel besöksanläggningar, kommuner och regioner eller av företagare. Det ökar dina värdet på ditt erbjudande, säger Alexander Baker.

“Det är klart att det var nervöst att guida upp, men väldigt kul också. Mina tre bästa tips är förberedelse, förberedelse och åter förberedelse.”

Alexander Baker, Certifierad naturguide

När Alexander väl hade bestämt sig för att bekräfta sina guidekunskaper genom certifieringen valde han att gå en förberedande kurs på distans. När det väl är dags för uppguidning så är det skarpt läge och helt upp till dig att göra jobbet inför examinatorerna:

– Det är klart att det var nervöst att guida upp, men väldigt kul också. Mina tre bästa tips är förberedelse, förberedelse och åter förberedelse. Läs igenom kriterierna, läs igenom manualen. Gör en plan och testa hur lång tid det tar. Gör om. Testa igen. Prova din guidning med din partner, barn, vän, hund eller gör det på egen hand. Men öva så att du inte håller guidningen för första gången under uppguidningen. Och så är det väldigt viktigt att hålla tiden, inte för kort och inte för långt. Glöm inte det, tipsar Alexander.

Att jobba i naturen och ha naturguide som jobb är fantastiskt. Du möter mycket människor i en härlig miljö, och i en positiv kontext:

– Som guide träffar man ofta människor som är lediga. I princip alla som bokar en guidning är glada och positiva. Det är klart att jag blir smittad. Samtidigt får jag vara i de miljöer som jag tycker allra om mest, och visa vad som är så häftigt med just den här platsen. Jag tror faktiskt det är svårt att hitta ett bättre jobb. Egentligen hoppas jag att inte allt för många fattar hur kul det är. Tänk om vi blir för många naturguider, säger Alexander med ett leende.

Alexander Baker är med i guidenätverket Outdoor People of Bergslagen som främjar ekoturism i Bergslagen. Dessutom är han en av initiativtagarna till Bergslagens Visitor Center. Han är sedan tidigare utbildad glaciärguide och har arbetat på Island. Inför sin certifiering gick han distanskursen Förberedelsekurs Certifierad naturguide på Österlens folkhögskola – som han numer också jobbar med.